Anasayfa » Teknoloji » Amerikan Tırları Neden Uzun Burunludur?

Amerikan Tırları Neden Uzun Burunludur?

Amerika’da uzun burunlu ve önden motorlu tırlar kullanılırken, Avrupa ve Türkiye’de kullanılan tırların motorları sürücü kabinin altında ve düz bir görünüme sahiptir. Peki Amerikan tırları neden farklı? Avantajları ve dezavantajları neler?

Yaşanabilirlik

Amerikan tırlarının daha büyük kabinlere sahip olmasının nedenlerinden biri, tır şoförlerinin aynı zamanda tırın sahibi olmalarıdır. Bu insanlar çok uzun mesafelerde aylarca yol aldıkları için bu süre boyunca tırlarının içerisinde çok uzun bir zaman geçirmek durumunda kalmaktadırlar. Çok fazla vakit geçirdikleri ve bazıları tırın içerisinde yaşamak zorunda oldukları için bu kabinler Avrupa’dakilere göre biraz daha büyük ve daha fazla özelliğe sahiptir. Buzdolabı, mikrodalga fırın, derin dondurucu, gardırop, geniş yatak ve hatta bazılarının kabin içerisinde kendi tuvaleti bile vardır. Tır sahipleri tırlarını kendi isteklerine göre şekillendirebilirler.

Ancak Avrupa ve Türkiye’de durum farklıdır. Buradaki tır şoförleri genellikle ücretli çalışanlardır. Çok uzun mesafeler ve uzun kullanım süreleri bulunmadığından daha büyük kabinlere ihtiyaç duyulmamaktadır. Yine de birkaç gün kalınabilecek kadar konforludur.

Amerika’nın uzun ve geniş yolları

Bir Amerikan tır şoförünün ömrünün çoğu, Amerika’nın uzun ve geniş yollarında bir eyaletten diğerine yolculuk yaparak geçer. Amerika’daki tır şoförlerinin bir günde en fazla 12 saate kadar araç kullanmalarına izin verilirken, Türkiye’deyse bu süre en fazla 9 saattir. Geniş yolların sağladığı avantaj sebebiyle Amerikan tırları normalden daha uzun dingil mesafesi ile üretilebilir ve bu durum da uzun kullanım sürelerinde sürüşü çok daha konforlu bir hale getirir.

Türkiye ve Avrupa’daki tırlar daha hafiftir ve daha kısa dingil mesafelerine sahiptir, bu da dar alanda manevra yapmalarını önemli ölçüde kolaylaştırır. Daha kompakttırlar, trafikte ve şehir içinde kullanımları daha kolaydır.  Ayrıca kabinin önünde bir motor bulunmaması ve daha yüksek bir sürüş pozisyonu, sürücü için daha iyi bir görüşe ve daha az kör noktaya sahiptir, bu da sürüş güvenliği önemli ölçüde artırır.  Amerikan tırlarını uzun burunları ve daha büyük kaportaları sürücülerin trafiği net bir şekilde görmesini zorlaştırmaktadır.

Yasal düzenlemeler

Dorseli Tır

Yasal düzenlemeler Avrupa ve Amerika topluluklarında farklı şekillerde tırlar üretilmesine sebep olmaktadır. Bir Avrupa tırının maksimum uzunluğu 18,75 metreden daha fazla olamaz. Bazı ülkelerde istisnalar olabilir, ancak genel kural budur. Bu kısıtlamalar nedeniyle Avrupa kamyonları daha fazla yük çekebilmek için mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır. Amerikan tırlarının çekici kısmının 7 metre uzunluğunda olabileceğini düşünürsek, kargo için yalnızca 12 metre alan bırakır. Bu nedenle kargoya daha fazla yer açmak için Avrupa tırlarının çekici kısmı mümkün olduğunca kısa olmalıdır.

ABD’deki benzer düzenlemeler 1986’da yürürlükten kaldırılmıştır ve kamyonlar artık çok daha uzun üretilebilmektedir. Aslında, Avrupa tipi tırlar bir zamanlar ABD’de oldukça popülerdi, ancak katı yasal düzenlemeler olmaksızın, uzun burunlu tırların sağladığı daha geniş yaşam alanı tır sahipleri tarafından tercih sebebi oldu.

Hız ve Aerodinamik Avantaj

Uzun burunlu tır

Avrupa tırları ile Amerikan tırları arasındaki büyük farklardan biri de, Avrupa’da ve Türkiye’de tırlar için hızın saatte 90 kilometre ile sınırlı olmasıdır. Ancak Amerika’nın bazı eyaletlerinde tırların saatte 129 ve hatta 137 kilometreye kadar hızlara çıkmasına izin veriliyor. Amerikan tırlarının uzun burunlu şeklinin sağladığı aerodinami ve daha geniş dingil mesafesi uzun yolculuklarda avantaj sağlıyor.

Sonuç

Yani Avrupa’daki tırlar ile Amerika’da ki tırlar arasındaki farklılıkların sebebi, farklı ihtiyaçları karşılayacak şekillerde kullanılmalarıdır. Yönetimler tarafından belirlenen hız, araç kullanım süresi, uzunluk, ağırlık vb. açısından uyulması gereken farklı kurallar vardır. Ayrıca Amerika ile Türkiye arasında ülkelerin sahip olduğu coğrafi özelliklerle altyapı açısından büyük bir fark olduğunu da unutmamak gerekir.

İçeriği Paylaş:
Scroll to Top