Anasayfa » Yaşam » Menstrüasyon nedir? Kadınlar neden regl olur?

Menstrüasyon nedir? Kadınlar neden regl olur?

Adet döngüsü dünyada birçok memeli tür tarafından paylaşılan biyolojik bir olaydır. Ancak maymunlar, yarasalar, fil fareleri ve insanlarda açık kanama tipinde adet görülür. Ayrıca insanlarda bu durum daha sık bir şekilde görülmektedir.

Kadınlar neden regl olur?

Dişilerde doğurganlık dönemine girilmesiyle birlikte vücut fetüs için uygun bir ortam oluşturacak şekilde değişmeye başlar. Fetüsün gelişimi diğer canlılarda olduğu gibi insanlarda da genlerinin yayılımını ve sayısını arttıracak şekilde evrimleşmiştir. Gen sayılarının artması içinde annenin bütün yavrularını eşit şekilde beslemesi gerekir.

Fetüs büyürken onu besleyen, annenin kan akışına bağlı olan organ plasentadır. Birçok memelide plasenta anneye ait hücrelerin arkasına hapsolmuş halde bulunmaktadır. Anneye ait bu hücre duvarı fetüse giden besinleri annenin kontrol etmesini sağlar. Yalnızca insanlarda ve birkaç türde plasenta, annenin kan akışına direkt bağlı durumdadır. Plasenta aracılığı ile fetüs, annesinin atardamarına bir takım hormonlar salgılar ve bu hormonlar damarları açık tutarak yüksek kan akışı sağlar.

Fetüs annenin kan şekerini arttıran hormonlar üreterek damarların genişlemesine sebep olur ve bu da annenin kan basıncının yükselmesine sebep olur. Memeli canlıların birçoğu embriyolarını istemli bir şekilde atabilir. Ancak insanlarda fetüs annenin kan akışına bağlandığı zaman bu bağlantıyı bozmak kan kaybına neden olabilmektedir.

Hamilelik aslında risklerine bakıldığında tehlikeli bir süreçtir. Fetüs büyürken devamlı artan besin ihtiyacı anne üzerinde yorgunluk, diyabet ve kan basıncı yüksekliği gibi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı vücut kendisini koruyabilmek için embriyoları dikkatli bir şekilde gözden geçirerek ve hangisinin seçileceğine karar vermektedir.

regl nedir? kadınlar neden regl olur?

Menstrüasyon nedir?

Regl olmak dişilerde hamileliğe uygun bir hale gelinmesinden sonra başlamaktadır. Embriyo, rahim içini saran dölyatağının iç zarına kendini yerleştirmektedir. Dölyatağı ise yerleşme sürecini zorlaştıracak şekilde evrimleşmiştir. Bu şekilde yalnızca sağlıklı embriyolar hayatta kalarak en güçlü embriyo seçilmiş olur.

Eğer embriyo seçilecek kadar sağlıklı ve güçlü değilse dölyatağına yerleştikten sonra yavaşça ölürken annenin dokularını bozabilecek ve enfeksiyon riski ortaya çıkarabilecek hormonal sinyaller üretebilmektedir.

İşte vücut buna benzer problemlerden kaçınabilmek için sağlıklı bir hamilelik ortaya çıkmayan her yumurtlamada, dölyatağının dokusu ile döllenmemiş yumurtalardan hasta veya ölü embriyoları dışarıya atmaktadır. Vücudu korumaya yönelik bu sürece regl (menstrüasyon) veya adet olmak denir.

meraklı adam icon

Bilginin herkes için ücretsiz ve ulaşılabilir olmasını hedefleyerek gündelik hayattaki sorulardan bilimsel konulara kadar her konuda yazılar yazıyor.

İçeriği Paylaş:
Scroll to Top